Αυτοοργανωμένη δομή πρώτης γραμμής για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

στις

Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη μία ομάδα δέκα ατόμων από την Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, που δραστηριοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως τον Αύγουστο, ήρθε στην Σκάλα Συκαμινίας της Λέσβου, απαντώντας σε σχετικό κάλεσμα συνδρομής από την λεσβιακή ΜΚΟ Αγκαλιά. Η Αγκαλιά, από τον περασμένο Μάιο, υποδεχόταν και υποστήριζε πρόσφυγες στην περιοχή με μία κινητή μονάδα.
Η ομάδα μετέβη στην Σκάλα, όπου στήθηκε στο σημείο του Πλατάνου, η πρώτη τέντα: το αυτοσχέδιο ιατρείο, επανδρωμένο με μία παιδίατρο, μία νοσοκόμα και δύο διερμηνείς. Ακολούθησαν οι τέντες του ρουχισμού και της κουζίνας και αργότερα οι τέντες έγιναν σκηνές.

Σήμερα, σχεδόν δυο μήνες αργότερα, η δομή του Πλατάνου συνίσταται από μία πολυεθνική σύμπραξη αλληλέγγυων που συμμετέχουν είτε ως ατομικότητες είτε ως συλλογικότητες. Αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι καταφθάνουν από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στην δράση μας. Η δομή έχει καθιερώσει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα. Στην Λέσβο, που μας φιλοξενεί, έχει συσταθεί η Λεσβιακή Πρωτοβουλία για την Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, μέλη της οποίας επιχειρούν καθημερινά δίπλα μας, εδώ, κάτω από τον Πλάτανο.

Τα βασικά πεδία των δράσεών μας είναι:
– Η υποδοχή και σταθεροποίηση των βαρκών. Μέλη της ομάδας βγάζουν τα παιδιά και τα βρέφη από τις βάρκες, υποστηρίζουν τους ευπαθείς και οδηγούν τους ταξιδιώτες στην δομή.
– Η περιπολία και διασωστικές ενέργειες με ταχύπλοο σκάφος που έχει διατεθεί από αλληλέγγυο μέλος.
– Η παροχή νερού και πρόχειρου γεύματος (φρούτα, τυποποιημένα τρόφιμα και χυμοί). Η λειτουργία κουζίνας: προσφέρεται ζεστή σούπα, τσάι και σάντουιτς.
– Η προσφορά στεγνών ρούχων. Πλέον είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στεγνά ρούχα στο σύνολο των προσφύγων που καταφεύγουν στην δομή –αυτός ο αριθμός, κάποιες μέρες, ξεπερνά τις 3.000 άτομα (εξαιρούνται τα παπούτσια των ενηλίκων, όπου έχουμε μονίμως έλλειψη).
– Η πρώτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
– Η μεταφορά των προσφύγων στον κοντινό καταυλισμό διακομιδής.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τους αριθμούς των αφίξεων των προσφύγων να μένουν αμείωτοι, η δομή σχεδιάζει την οχύρωση του καταυλισμού, μιας και σκοπεύουμε να είμαστε εδώ, να υποδεχόμαστε, να φροντίζουμε και να περιθάλπουμε τους συνανθρώπους που καταφτάνουν από την απέναντι ακτή, για όσο συνεχίζουν να σπρώχνονται να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αντικατάσταση των σκηνών με κοντέινερ, και έναν γενικό ανασχεδιασμό του χωροταξικού του καταυλισμού.

Σκοπός μας
Η έμπρακτη αλληλεγγύη στον πρόσφυγα, η περίθαλψη και η υποστήριξή του.
Η έμπρακτη έκφραση της καθολικής μας αντίθεσης στις πολιτικές που εκδιώχνουν τους συνανθρώπους μας από τις εστίες τους και που διαχέουν στον πλανήτη την βία και την απόγνωση.
Απαντάμε έμπρακτα στην βία και στην μανία της κυριαρχίας, με… αλληλεγγύη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s